Tretman linija i bora za lice

Linije i bore su uobičajeni znakovi starenja kože koji mogu utjecati na izgled muškaraca. Međutim, postoje različiti tretmani u dermatologiji koji se mogu koristiti za ublažavanje tih znakova starenja kože.

Ukratko o tretmanu

Je li bolno? malo neugodno
Ima li nuspojava? ne
Koliko je tretmana potrebno? 1
Koliko traje postupak? 10 – 20 min
Kada mogu vidjeti rezultate? odmah
Koliko često to trebam činiti? prema dogovoru sa stručnjakom

Jedan od najpopularnijih tretmana za linije i bore je botulinum toksin, poznatiji kao Botox. Botox se ubrizgava u mišiće lica kako bi se privremeno opustili i smanjili vidljivi tragovi starenja. Ovaj tretman najčešće se koristi za uklanjanje bora oko očiju i na čelu i za popravljanje izgleda “naborane” kože na vratu. Rezultati Botoxa traju otprilike tri do četiri mjeseca.

Drugi popularni tretman za linije i bore je hijaluronska kiselina, koja se ubrizgava u kožu kako bi se popunile bore i dodala volumen koži. Ovaj tretman se često koristi za linije na usnama, oko nosa i oko očiju. Rezultati hijaluronske kiseline traju otprilike šest do devet mjeseci. Među ostalim tretmanima za linije i bore su i kemijski piling i mikrodermoabrazija, koji uklanjaju gornji sloj kože i potiču rast novih stanica kože, kao i laser i radiofrekvencijski tretmani, koji potiču stvaranje kolagena u koži i poboljšavaju elastičnost kože.

Prije nego što se odlučite za tretman linija i bora, važno je konzultirati se s dermatologom kako biste odabrali najbolji tretman za vašu situaciju. Također, važno je imati realna očekivanja kada je riječ o rezultatima, jer će tretman vjerojatno smanjiti, ali neće u potpunosti ukloniti linije i bore. Redovita njega kože, uključujući hidrataciju i zaštitu od sunca, također je važna za održavanje zdrave i mladolike kože.

Odgovori na najčešća pitanja

Je li Botox otrovan?

Botox je toksin koji se proizvodi od strane bakterije Clostridium botulinum, ali kada se primjenjuje u medicinske svrhe u kontroliranim dozama, Botox je siguran i učinkovit tretman. Botox se koristi u medicini već desetljećima, a sigurnost i učinkovitost su temeljito istraživani.

Što su hijaluronski fileri i za što se koriste?

Hijaluronski fileri proizvode se biotehnološkim postupkom u laboratorijskim uvjetima, a izgledaju i konzinstence su kao prozirni, sterilni gel. Nisu testirani na alergije jer nisu poput starih, kolagenskih filera, testirani na životinjama.

Koja područja možemo tretirati hijaluronskim filerima?

Popunjavanje bora na vratu i licu, popunjavanje usana, lifting lica, podizanje kapaka, popunjavanje i podizanje jagodica, ali i ispravljanje neravnina na koži cijelog tijela, kao i hidratacija – područja su koja možemo tretirati hijaluronskim filerima.

Smijem li na sunce nakon kemijskog pilinga?

Nakon kemijskog pilinga zabranjeno je izlaganje kože suncu. Kao i kod svakog tretmana lica koje rezultira crvenilom, izlaganje suncu može potaknuti postupalne hiperpigmentacije. Dakle, dok je crvenilo prisutno i dok se koža ne vrati u normalno stanje ne treba se izlagati suncu.

Kako znati koji od ovih tretmana je najbolji za mene?

Prilikom pregleda, stručnjaci će odrediti koji je tretman za Vas najbolji i zajedno ćete o tome odlučiti.