Prekomjerno znojenje

Izađete iz kuće uredni i uglađeni, ali za samo nekoliko minuta pojave se mrlje na odjeći ispod ruke?

Ukratko o tretmanu

Je li bolno? ne, koristi se anestetska krema
Ima li nuspojava? ne
Koliko je tretmana potrebno? 1
Koliko traje postupak? 45 – 60 minuta
Kada mogu vidjeti rezultate? odmah
Koliko često to trebam činiti? svakih 6 do 12 mjeseci

Patim li od hiperhidroze?

Većina ljudi doživjela je prekomjerno i nepredvidivo znojenje, primjerice nakon treninga, na visokim temperaturama i slično. U tim situacijama, tijelo će proizvoditi i izlučivati veće količine vlage. Ako se to dogodi u uvjetima koji obično ne izazivaju znojenje (tj. na umjerenim temperaturama ili kada je tijelo u stanju mirovanja), riječ je o stanju koje se naziva hiperhidroza. Osobe s hiperhidrozom pate od pretjeranog znojenja, a može se dogoditi da čak i promjena vanjskih uvjeta, primjerice ostanak u hladu ne pomogne. Njihove žlijezde znojnice rade prekomjerno.

Tretman botoxom kao rješenje za prekomjerno znojenje.

Primjenom Botulinum toksina Tip A u obliku davanja intradermalnih injekcija u kožu pazuha, postiže se reverzibilna blokada sekrecije žlijezda znojnica, zbog čega znojenje na tim regijama prestaje. Sam tretman traje oko sat vremena, a uključuje test jodom prije zahvata, kojim se procjenjuje raspored i gustoća žlijezda znojnica, nakon čega se nanosi anestetska krema kako bi tretman bio bezbolan. Ovaj preparat djeluje tako da privremeno blokira provodljivost kemijskih signala živaca koji djeluju na stimulaciju znojnih žlijezda. Učinak se primjećuje već 1. do 3. dana nakon tretmana, premda u nekih pacijenata mora proći i duže vremensko razdoblje (7 do 12 dana) do konačnog učinka.

Nakon 4 do 6  mjeseci može se očekivati postupni povratak simptoma pojačanog znojenja, kada se tretman može ponoviti. Kod većine osoba dovoljno je takav postupak učiniti dva puta godišnje. Sam postupak u zdravstvenom smislu ne izaziva nikakve štetne posljedice. Iskustva su pokazala da tretman dovodi do poboljšanja kvalitete života osoba koje se pretjerano znoje i nakon 6 do 9 mjeseci većina želi ponoviti ovu terapiju.

Odgovori na najčešća pitanja

Kako Botox djeluje na znojenje?

Primjenom Botoxa u obliku davanja intradermalnih injekcija u kožu pazuha, postiže se reverzibilna blokada sekrecije žlijezda znojnica, zbog čega znojenje na tim regijama prestaje

Kada se osjeti pravi učinak tretmana?

Učinak se primjećuje već 1. do 3. dana nakon tretmana, premda u nekih pacijenata mora proći i duže vremensko razdoblje (7 do 12 dana) do konačnog učinka.

Koliko traje sam tretman Botoxom za učinak protiv znojenja?

Sam tretman traje oko sat vremena, a uključuje test jodom prije zahvata, kojim se procjenjuje raspored i gustoća žlijezda znojnica, nakon čega se nanosi anestetska krema kako bi tretman bio bezbolan.

Kada se tretman može ponoviti?

Nakon 4 do 6  mjeseci može se očekivati postupni povratak simptoma pojačanog znojenja, kada se tretman može ponoviti.