Lasersko uklanjanje crvenila i kapilara

Pucanje kapilara na licu i tijelu mnogima stvara probleme u životu, jer osim što izgledaju neestetski, ljudi koji su skloni kapilarama na licu, izgledaju i kao alkoholičari.

Ukratko o tretmanu

Je li bolno? blago pecka
Ima li nuspojava? ne
Koliko je tretmana potrebno? 1
Koliko traje postupak? 15 – 45 minuta
Kada mogu vidjeti rezultate? 1 – 7 dana nakon zahvata
Koliko često to trebam činiti? u dogovoru s liječnikom

Lasersko uklanjanje crvenila i kapilara na licu je kozmetički postupak koji se koristi za smanjenje vidljivosti vaskularnih lezija na koži.

To uključuje crvenilo, kapilare, rozaceu i teleangiektaziju.

Pucanje kapilara je uglavnom genetski problem, jer se nasljeđuju kapilare koje su poprilično porozne i sklone pucanju. Pušenje je puno veći i češći uzrok pucanju kapilara nego alkohol. Sunce i visoke temperature isto tako mogu biti uzrok ovim neestetskim promjenama.

Postupak se izvodi uz pomoć lasera koji emitira pulsirajuće svjetlo. Svjetlo se usmjerava na kožu, gdje se apsorbira u krvne žile i pretvara u toplinu. Toplina uzrokuje zatvaranje oštećenih krvnih žila, što smanjuje vidljivost crvenila i kapilara.

Kombinacija lasera i IPL-a kod uklanjanja kapilara pokazala se izrazito učinkovita, budući da laser bolje uništava dublje, plavkaste kapilare, a IPL je bolji u uništavanju crvenih površinskih kapilara.

IPL (Intense Pulsed Light) aparat je vrsta uređaja za lasersko uklanjanje dlačica i smanjenje vidljivosti vaskularnih lezija na koži, poput crvenila i kapilara. Za razliku od klasičnih lasera koji emitiraju jednu valnu duljinu svjetlosti, IPL aparat koristi širi spektar svjetlosti koja prolazi kroz kožu i apsorbira se u pigmentu kose ili krvnim žilama.

Ovi su tretmani prilično agresivni za kožu, tako da je izuzetno važno da je koža bijela, budući takva koža, bez pigmenta, odbija svijetlost, a reagiraju samo neestetske crvene i plave mrlje.

Vrlo često, nakon tretmana kapilara, ostaju hipopigmentacije (dijelovi kože bez pigmenta) koje vrlo brzo ponovo zadobiju normalnu pigmentaciju nakon mjesec ili dva ili se pojavi krastica koja otpadne i ostane mlada koža.

Odgovori na najčešća pitanja

Je li tretman bolan?

Tijekom tretmana može se osjetiti blagi osjećaj peckanja ili peckanja. Međutim, ovo se obično tolerira bez potrebe za anestezijom.

Koliko je učinkovit IPL aparat u uklanjanju crvenila i kapilara na licu?

Učinkovitost IPL aparata ovisi o vrsti kože, stanju i ozbiljnosti crvenila i kapilara. Tamnija koža može zahtijevati više tretmana i može biti manje učinkovita u uklanjanju crvenila i kapilara.

Koliko traje tretman IPL aparatom?

Trajanje tretmana ovisi o području kože koje se tretira. Tretman obično traje između 15 i 45 minuta.