Lasersko liječenje akni

Užurbani način života, stres i neadekvatna njega kože mogu utjecati na dodatno stvaranje akni.

Ukratko o tretmanu

Je li bolno? blago peckanje
Ima li nuspojava? moguće blago crvenilo
Koliko je tretmana potrebno? 3 – 5
Koliko traje postupak? 15 – 30 minuta
Kada mogu vidjeti rezultate? 1-6 tjedana nakon zahvata
Koliko često to trebam činiti? u dogovoru s liječnikom

Tretman laserskog liječenja akni, potpuno je bezbolan

Lasersko liječenje akni je jedna od najučinkovitijih metoda za tretiranje upalnih procesa unutar kože. Uzrok nastanka je kombinacija djelovanja androgenih hormona čija je vrijednost u krvi u granicama normale i broja receptora za hormone u koži koji su određeni genetski. Hormon, kada se veže na receptor, u koži potiče pojačano izlučivanje sebuma. Zbog poremećaja ljuštenja površinskih slojeva kože, odumrle epitelne stanice i sebum nakupljaju se u folikulu, osiguravajući povoljne uvjete za razvoj bakterije Propionibacterium acnes i posljedični nastanak komedona i akni.

U današnje vrijeme akne nemaju samo tinejdžeri, sve češće se s njima bore osobe u 30-tim, 40-tim ili čak u 50-tim godinama života.

Smatra se da 15% žena i 5% muškaraca ima akne i u odrasloj dobi, a koji često navode da kao tinejdžeri nisu imali većih problema s aknama.

U odrasloj dobi akne se češće javljaju na koži donjeg dijela lica, na bradi i duž donje čeljusti.

I osobe koje nikad nisu imale akne mogu u odrasloj dobi imati kožu s papulama i upalnim čvorovima. Te se promjene javljaju zbog različitih etioloških čimbenika, primjerice hormonalnih fluktuacija tijekom ciklusa (osobito nekoliko dana prije pojave mjesečnice), nakon prestanka uzimanja oralne hormonske kontracepcije, zbog sindroma policističnih ovarija, perimenopauze i menopauze. Također, stresni period, primjerice u vrijeme ispitnih rokova, uzimanje određenih lijekova, primjena neadekvatnih pripravaka za njegu i drugo mogu uzrokovati akne u odrasloj dobi.

Kako bi se značajno umanjilo izbijanje novih lezija, a time i pojava kasnijih posljedica – hiperpigmentacija i ožiljaka, potrebno je što ranije početi s liječenjem akni.

 

Lasersko liječenje je metoda koja se pokazala jako učinkovitom kada su u pitanju akne, naročito akne kod kojih su upalni procesi aktivni.

Laserom se prvenstveno uklanjaju bakterije u samom potkožju. Idealan je za sve navedene vrste akni, i one u upalnom procesu i one koje nisu u upalnom procesu.

Kad je u koži aktivna upala, ne može se tretirati mehanički jer bi to dovelo do još veće iritacije. Zbog toga je laser idealno rješenje i za aktivne upalne procese jer umiruje kožu i uklanja bakterije koje su uzročnici stvaranja akni.

Tretirati se mogu svi stupnjevi akni te bilo koje područje koje je zahvaćeno. Najčešće se tretira lice, a mogu biti zahvaćena i leđa, prsa ili bilo koji drugi dio tijela.

Laserska svjetlost djeluje samo na upalni proces i umiruje kožu. Također, laserskim tretmanom se sužavaju pore te se time smanjuje lučenje sebuma.

Tretman je potpuno bezbolan, može se eventualno osjetiti lagano peckanje na mjestu gdje je aktivan upalni proces. Na mjestu gdje nema upalnih procesa, klijenti ne osjećaju gotovo ništa.

Odgovori na najčešća pitanja

Koliko je učinkovito lasersko liječenje akni?

Učinkovitost laserskog liječenja akni ovisi o vrsti akni i ozbiljnosti problema. Međutim, mnogi ljudi primijete poboljšanje nakon samo nekoliko tretmana.

Je li lasersko liječenje akni bolno?

Tijekom postupka može se osjetiti blagi osjećaj pečenja ili topline. Međutim, ovo se obično tolerira bez potrebe za anestezijom.

Koliko traje postupak laserskog liječenja akni?

Trajanje postupka ovisi o veličini područja koje se tretira i ozbiljnosti problema. Postupak obično traje između 15 i 30 minuta.

Koji su mogući rizici i nuspojave laserskog liječenja akni?

Mogući rizici i nuspojave uključuju crvenilo, oticanje, osjetljivost na koži, modrice i privremene pigmentacijske promjene kože.

Koliko je tretmana potrebno za vidljivo poboljšanje?

Broj tretmana ovisi o ozbiljnosti akni i drugim individualnim čimbenicima. Obično se preporučuje serija od tri do pet tretmana s razmakom od dva do četiri tjedna između tretmana.