Uklanjanje tetovaža

Uklanjanje tetovaža u dermatologiji se obično vrši pomoću laserske tehnologije.

Ukratko o tretmanu

Je li bolno? može biti bolno
Koliko je tretmana potrebno? 1 – 2, rijetko više.
Koliko traje postupak? 20 minuta
Kada mogu vidjeti rezultate? 1 tjedan nakon zahvata

Laserska tehnologija koristi snažnu svjetlosnu energiju koja se fokusira na pigment u tetovaži i razbija ga u male čestice. Zatim ih imunološki sustav organizma uklanja iz tijela.

Postoje različite vrste lasera koje se koriste za uklanjanje tetovaža, a odabir lasera ovisi o boji tetovaže, dubini tetovaže i tipu kože pacijenta.

Broj tretmana koji su potrebni za uklanjanje tetovaže varira ovisno o veličini tetovaže, dubini pigmenta, vrsti lasera koji se koristi i reakciji pacijenta. Obično je potrebno nekoliko tretmana, koji se obično provode u razmaku od nekoliko tjedana kako bi se koža mogla oporaviti između tretmana.

Važno je napomenuti da uklanjanje tetovaža može biti bolno, iako se može primijeniti lokalna anestezija kako bi se ublažila bol. Također, nakon tretmana koža može biti osjetljiva i crvena, pa je važno izbjegavati sunčevu svjetlost i koristiti kreme za hidrataciju kako bi se koža oporavila brže.

Odgovori na najčešća pitanja

Koliko je tretmana obično potrebno za uklanjanje tetovaže?

Broj tretmana ovisi o veličini tetovaže, dubini pigmenta, vrsti lasera koji se koristi i reakciji pacijenta. Obično je potrebno nekoliko tretmana, koji se provode u razmaku od nekoliko tjedana kako bi se koža mogla oporaviti između tretmana.

Je li lasersko uklanjanje tetovaža bolno?

Uklanjanje tetovaža može biti bolno, iako se može primijeniti lokalna anestezija kako bi se ublažila bol.

Koji su mogući nuspojavi laserskog uklanjanja tetovaža?

Nakon tretmana koža može biti osjetljiva i crvena, a ponekad se mogu pojaviti i ožiljci, promjene pigmentacije, infekcije i blisteri. Međutim, ove nuspojave su obično rijetke ako se tretman provodi od strane iskusnog dermatologa.

Mogu li se ukloniti sve vrste tetovaža?

Lasersko uklanjanje tetovaža je najučinkovitije za tamne, crne i plave tetovaže. Međutim, može se primijeniti i na druge boje, iako je tada potrebno više tretmana.

Koliko dugo traje oporavak nakon laserskog uklanjanja tetovaža?

Koža može biti osjetljiva i crvena nakon tretmana, pa je važno izbjegavati sunčevu svjetlost i koristiti kreme za hidrataciju kako bi se koža oporavila brže. Oporavak traje obično nekoliko tjedana.