Skip to main content

Uklanjanje ožiljaka od akni

Uklanjanje ožiljaka od akni može biti izazovno, ali postoji nekoliko tretmana koje možemo primijeniti kako bi ublažili ili uklonili ožiljke.

Ožiljci nastaju kao posljedica oštećenja kože, najčešće zbog ozljede ili upalnog procesa.

Organizam rastom novog vezivnog tkiva nastoji nadoknaditi nastalo oštećenje pri čemu nastaje ožiljak. Ožiljno tkivo je puno tvrđe i fibrozno bez normalne strukture kože. Današnje metode i tretmani ne mogu u potpunosti ukloniti ožiljak, ali ga mogu gotovo u cijelosti smanjiti. Najčešći ožiljci na licu su posljedica akni.

Vrste ožiljaka:
Hipertrofični ožiljak – ožiljak ima crveno lividnu boju, nalazi se iznad razine kože, moguća je početna bolnost ili svrbež ožiljka, a s vremenom dolazi do izravnavanja ožiljka i gubitka crvene boje.
Atrofični ožiljak – uslijed lošeg cijeljenja rane dolazi do širenja ožiljka. Može biti u razini kože ili ispod kože. Obično se nalazi kod osoba sa slabijim vezivnim tkivom.
Keloid – posebna vrsta ožiljka koja se nikad ne smanjuje, širi se izvan mjesta ozljede i sklon je vraćanju nakon tretmana. Uvijek se nalazi iznad razine kože.

Ožiljci od akni mogu biti u obliku udubljenja u koži ili u obliku tamnih mrlja na koži.

  1. Kemijski piling: Ovaj tretman uključuje primjenu kemijske otopine na kožu, koja ljušti gornji sloj kože kako bi se uklonili ožiljci. Tretman obično zahtijeva nekoliko tretmana, a rezultati se postupno poboljšavaju.
  2. Mikrodermoabrazija: Ovaj tretman uključuje uporabu uređaja koji koristi fini kristalni prah kako bi se uklonio gornji sloj kože. Ovaj tretman može pomoći u uklanjanju tamnih mrlja i udubljenja.
  3. Laserska terapija: Laserska terapija koristi jaku svjetlosnu energiju kako bi uklonila oštećene stanice kože. Ovaj tretman se obično koristi za uklanjanje udubljenja u koži.
  4. Injekcije dermalnih filera: Dermalni fileri se mogu koristiti kako bi se popunile udubljenja u koži. Ovi fileri su privremeni i obično se moraju ponavljati svakih nekoliko mjeseci.

Lasersko uklanjanje ožiljaka od akni je učinkovit tretman koji koristi jaku svjetlosnu energiju kako bi se uklonili ožiljci. Postoji nekoliko vrsta laserske terapije koje se mogu koristiti za uklanjanje ožiljaka od akni:

  1. Frakcijski CO2 laser: Ovaj laser koristi svjetlosnu energiju kako bi uklonio vanjske slojeve kože, potičući obnovu stanica kože. Ovaj tretman je učinkovit u uklanjanju dubokih ožiljaka i poboljšanju teksture kože.
  2. Erbium YAG laser: Ovaj laser također koristi svjetlosnu energiju kako bi uklonio oštećeni sloj kože. Ovaj tretman je posebno učinkovit za uklanjanje površinskih ožiljaka.
  3. Pikosekundni laser: Ovaj laser koristi kratke pulsne zrake svjetlosti kako bi potaknuo obnovu kolagena u koži. Ovaj tretman je učinkovit u uklanjanju tamnih mrlja i poboljšanju izgleda kože.

Lasersko uklanjanje ožiljaka od akni može zahtijevati nekoliko tretmana, a rezultati se postupno poboljšavaju. Tretman može biti bolan i može dovesti do privremenih nuspojava poput crvenila, oteklina i ljuštenja kože.