Paralelno s aktualnim širenjem koronavirusa, uz redovito pranje ruku, održavanje higijenskih standarda te socijalnu distancu, važno je nošenje zaštitnih maski. Sve s ciljem smanjenja širenja opasne infekcije obzirom je glavni put prijenosa virusa putem kapljica i osobnog kontakta.

Bez obzira odlučite li se sami napraviti masku ili nosite jednokratne, osjetljivije osobe vjerojatno će otkriti neugodnu nuspojavu dužeg nošenja, isušenu kožu, osip i crvenilo. Pravilnim nošenjem maske stvara se vlažno, vruće okruženje za kožu ispod. Disanje je otežano što dovodi do stvaranja znoja. Znoj i toplina mogu dovesti do upale, osipa, pa čak i do stvaranja akni.

Operite lice prije i poslije nošenja zaštitne maske

Nakon pranja ruku temeljito operite lice prije i nakon nošenja maske. Koristite sredstva kojima inače njegujete lice. Agresivniji čistači koji ostavljaju suhu kožu nisu poželjni jer dodatno iritiraju lice. Osobe s vrlo masnom kožom mogu koristiti sredstva koja sadrže salicilnu kiselinu u niskoj koncentraciji. To će pomoći uklanjanju viška ulja i odumrlih stanica s površine kože te spriječiti potencijalno začepljenje pora.

Hidratacija kože

Nakon čišćenja važno je nahraniti kožu hidratantnom kremom. Koristite serum s kombinacijom malih i velikih molekula hijalurona kako bi doveli kožnu barijeru u balans i spriječili isušivanje. Male molekule će prodrijeti duboko, a veće ostati na površini kože te će koža zadržati vlažnost u svim slojevima.

Preskočite šminku ispod maske

Ukoliko ste navikli na cjelokupni make up, preporučamo da se ipak zadržite na isticanju očiju. Ispod maske lice se ne vidi, ali maskara i tuš na očima te oblikovane obrve napraviti će veliku razliku. Puder će se prenijeti na masku te će izgledati nečisto, a povećana vlaga ispod maske u kombinaciji s puderom utječe na pojačano punjenje pora.

Unatoč teškoj situaciji važno je paziti na sebe. Zdravo se hraniti, odmarati, redovito vježbati i njegovati kožu. Izdvojite vrijeme za sebe. Napravite tih par vježbi i stavite masku na lice. Biti ćete puno zadovoljniji jer vrijeme koje uložite višestruko će pozitivno utjecati na vaše raspoloženje, a time i na raspoloženje ukućana. Budite lijepi do idućeg čitanja!