Dok Vam izolacija dopušta nužne odlaske na posao i/ili trgovine, vjerojatno inspiraciju i osvježenje nalazite na svojim balkonima, a oni sretniji u dvorištu jer nema boljeg načina da se, unatoč ograničenosti kretanja, osjećate kao da ste na plaži ili ljetovanju. Bilo da zahvaljujući ugodnom proljetnom suncu hvatate boju ili uređujete vrt, obratiti ćemo vam pažnju na moguće opasnosti.

Naime, jeste li znali da proljetno sunce  može biti štetno za Vašu kožu?

Sunce je ljeti pod najvećim kutom što znači da su tada najjača UV zračenja, ali sredinom travnja sunce je jednako snažno poput onoga koje nas grije krajem kolovoza. Naglo izlaganje suncu osoba svijetle puti bez zaštite može rezultirati opeklinama i crvenilom kože.

No blagodati sunca su višestruke.

  • Sunce podiže razinu vitamina D što postaje sve važnije kako starimo. Vitamin D ima važnu funkciju regulacije imuniteta i dobar je za kosti. Nevjerojatno, ali većina slučajeva ekcema kože uzrokovana je niskom razinom vitamina D u organizmu.
  • Sunce snižava krvni tlak – on će biti daleko niži kada vrijeme provodite na suncu.
  • Dobro je za mentalno zdravlje jer povećava oslobađanje hormona sreće u mozgu – serotonina te stvara bolje raspoloženje.

Povećanu pažnju njezi kože prilikom izlaganja suncu trebali bismo primijeniti  za svu djecu i mlađe od 20 godina, osobe sa obiteljskom anamnezom raka kože, osobe svijetle puti te oslabljenog  imunološkog sustava.

Obzirom na opasnosti koje krije proljetno sunce, Dermamed savjetuje zaštitu otkrivenih dijelova kože i nošenje  šešira. Smanjite izlaganje suncu u vrijeme najjačeg zračenja od 11 do 16 sati, ostanite u hladu. Ne dopustite dehidraciju tijela. Pijte dovoljno tekućine i  već sada koristite prikladni zaštitni faktor za lice koje je najosjetljiviji dio tijela.

Kako možemo pripremiti lice za sunčane dane koji su pred nama?

Postojeće bogate kreme i ulja koja nanosimo zimi, najbolje je uz pomoć stručnjaka zamijeniti  formulama na bazi hijaluronske kiseline, antioksidansa i peptida, odnosno hidratantnim kremama prilagođene teksture i sastava po tipu kože. Dobro odabrane ampule i serumi kao podloga ispod kreme zadržati će vlagu i njegovati dublje slojeve kože. Dnevna krema iz linije dermokozmetike koja sadrži visoko aktivne sastojke i zaštitni faktor bila bi pun pogodak. Priprema, pozor, SJAJ!